10 september 2024

Sleufsilo, waarom zijn ze nuttig voor de agrarische sector?

Wat de gemiddelde mens ziet als een grote mestbak, zien boeren hier iets heel anders in een sleufsilo. Voor veel boeren is een sleufsilo nuttig, want ze kunnen hier onder andere het voer mee bewaren en goed houden. Dit komt omdat de gemiddelde temperatuur een stuk lager uitvalt dan wanneer je geen sleufsilos zou gebruiken. Enorm nuttig dus voor boeren!

Wat is een sleufsilo?

Beton elementen voor de sleufsilo’s beschikken over een optimale zuurgraad bescherming (milieuklasse XA3) en zijn geschikt voor het gebruik in een sterk agressieve chemische omgeving. Door ons speciale productie systeem van de silo-elementen kan er geen water doorheen dringen.

Een sleufsilo is gemaakt van beton elementen waar bovenop een sleufsilo afdeksysteem geplaatst kan worden voor het afdekkleed. Boeren hebben hierdoor de mogelijkheid om hun gewassen in te kuilen. Hierbij kan je denken aan gewassen zoals: mais en gras. De wanden zijn gemaakt van beton en zouden door een gedegen constructie geen water door mogen laten.  Een stabiele en zware stalen constructie die tussen de sleufsilowanden tot bovenaan gevuld wordt, zou samen met de grondwal moeten zorgen voor een uiterst stabiele en veilige werk situatie

heb je een vergunning nodig?

Een sleufsilo bouwen gaat meestal gepaard met een vergunning.Natuurlijk kan een silo bestaan uit verschillende maten. Het ligt eigenlijk maar net aan de grootte van je bedrijf. Sommige boeren hebben natuurlijk minder ruimte en minder koeien dan andere boeren. De ideale hoogte van een silo is tussen de 100 cm en 225 cm. Wel moet je erop letten dat je een vergunning nodig hebt wanneer je de wanden hoger zijn dan twee meter. Dit kan je makkelijk aanvragen bij jouw gemeente. Zij geven je dan goedkeuring om een sleufsilo te bouwen. 

Hoe wordt een silo gebruikt?

De gewassen die je wil opslaan worden in de silo geplaatst en aangeduwd met een tractor. Wanneer die klus gedaan is komt er over de gewassen een zeil te liggen. Die strak wordt vastgezet met banden en/of zandzakken. Minder arbeidsintensief is het gebruik van een afdeksysteem met afdekkleed dat strak over de kuil getrokken wordt. In de winter, wanneer je de gewassen nodig hebt, kun je de gewassen eruit halen met een kuilvoersnijder.