21 mei 2024

Wanneer sluit je een hondenverzekering af?

Je wilt natuurlijk de beste zorg voor je hond. Daarom doe je er goed aan om een hondenverzekering af te sluiten. Je hebt voor een hond niet alleen de standaard verzorgingskosten zoals voeding en speeltjes, maar ook kunnen er wel eens medische kosten voorkomen. Wanneer is het slim op een hondenverzekering af te sluiten?

Wat houden hondenverzekeringen in?

Hondenverzekeringen zijn te vergelijken met de zorgverzekeringen die we als mensen ook afsluiten. Hierdoor wordt het voor veel mensen een stuk makkelijker en scheelt het veel stress als je hond behandeld moet worden door een dierenarts. Dan kun je niet voor de keuze komen te staan of je de zorg voor je hond wel kunt veroorloven of niet omdat het te duur is. 

Er zijn verschillende verzekeraars waar je hondenverzekeringen kunt afsluiten. Er zijn verschillende premies beschikbaar en verschillende mogelijkheden qua dekking. Het verschilt natuurlijk per levensfase welke dekking je nodig gaat hebben voor je hond. Als je hond dan medische zorg nodig heeft vangt de verzekering hier een percentage van op en hoef je niet een hoog bedrag in een keer zelf te betalen.

Wanneer sluit je een hondenverzekering af?

Een hondenverzekering kun je het beste afsluiten op jonge leeftijd. De maandelijkse premie is voor een puppy over het algemeen het laagste. Het is dus een goede investering in de toekomst om dit op jonge leeftijd al te doen. Zo ben je altijd voorbereid mocht er medische zorg nodig zijn.  

Opbouw van hondenverzekeringen

Voor hondenverzekeringen wordt maandelijks een premie betaald. Deze premie is van verschillende factoren afhankelijk. Zo heb je verschillende basis premies die je kunt uitbreiden met aanvullende premies. 

Wat het beste bij je hond past is ook afhankelijk van het ras wat je hebt. Bepaalde rassen staan bekend om bepaalde kwalen en ziektes. De premie is dan bijvoorbeeld ook afhankelijk van de leeftijd en het ras van de hond. 

Zo zijn bijvoorbeeld premies voor een puppy over het algemeen goedkoper dan een premie voor een oudere hond. Dit omdat een puppy over het algemeen minder last heeft van kwaaltjes of ziektes. Het is dan ook belangrijk dat je de hondenverzekering laat aansluiten bij de levensfase van de hond. 

De voorwaarden van een hondenverzekering

De voorwaarden van hondenverzekeringen verschillen per verzekeraar. Voordat je een hondenverzekering afsluit is het dan ook belangrijk dat je de voorwaarden goed uitzoekt en vergelijkt. Zo kun je de beste afweging maken welke verzekering het beste bij je hond past. 

Voor verschillende hondenrassen zijn er vaak verschillende voorwaarden. Dit omdat het ene ras meer risico loopt dan de andere. Als een ras bekend staat dat het op latere leeftijd problemen met de gewrichten krijgt, dan weet je al dat het op latere leeftijd meer zorg nodig gaat hebben. Dit is de reden dat de premie voor dit ras dan hoger is. 

Ook wordt er vaak een maximum uit te keren bedrag per jaar opgenomen in de voorwaarden. Alle zorg die boven dat bedrag uitkomen komen dan voor eigen rekening. Ook is er een maximaal eigen risico. Dit wordt ingesteld zodat de premies betaalbaar kunnen blijven voor iedereen.