18 juli 2024

Zou hou je je paard gezond en fit

Wanneer je een paard hebt of verzorgt, wil je natuurlijk dat het gezond blijft. Toch kampen veel paarden met gezondheidsproblemen zoals overgewicht of gewrichtsproblemen. Deze problemen komen over het algemeen het vaakst voor bij paarden die gehouden worden voor recreatief gebruik, maar zijn met de juiste kennis makkelijk te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarom kan je in deze blog enkele tips lezen die je helpen je paard gezond en fit te houden.

De juiste voeding

Wanneer je je paard gezond wil houden, is het belangrijk dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor dien je hem of haar gevarieerde voeding te geven. Naast ruwvoer is het ook niet verkeerd om je paard af en toe wat vers groente en/of fruit te geven. Ook zijn veel paarden gevoelig voor overgewicht. Om dit te voorkomen, dien je je paard niet te veel voeding te geven. Vaak staat op de zak van het ruwvoer zelf aangegeven wat de aanbevolen hoeveelheid is.

Supplementen

Met welk gezondheidsprobleem je paard ook kampt, er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen met de behandeling van verschillende kwalen. Deze bevatten allerlei stoffen die het gezondheidsprobleem kunnen voorkomen of helpen bij de behandeling ervan. De meeste van deze stoffen zijn niet te vinden in paardenvoeding. Er zijn paardensupplementen voor de ondersteuning van bijvoorbeeld spieren, gewrichten, haar en huid. 

Regelmatig controleren

Voor gezondheidsproblemen bij je paard geldt: beter voorkomen dan genezen. Daarom is het verstandig regelmatig na te gaan of je paard nog wel helemaal gezond is. Bewegen de gewrichten nog allemaal soepel? Zijn de hoeven nog intact? Is je paard niet te zwaar? Zijn er geen huid- of vachtproblemen? Sommige gezondheidskwalen kan je echter met het blote oog niet ontdekken. Daarom kan het ook zeker geen kwaad om regelmatig een check-up te laten doen bij je dierenarts.